5 Eylül 2017 Salı

ÇİZGİ FİLMLER VE ÇOCUKTA UYKU DÜZEN BOZUKLUĞU


Çocuğunuzda uyku bozukluğu, geceleri anlamsız uyanma, kaçırılma korkusu, oyuncak kız bebeğinin üstünü çıkartıp öyle oynama, stres, kaygı gibi sorunlar ve
sıkıntılar baş göstermeye başladıysa öncelikle izlediği çizgi filmlere dikkat edin. Sonra oynadığı oyunları mutlaka mercek altına alın.

Masum gibi gözüken çizgi filmlerin çoğunda yukarıda saydığım durum bozukluklarını oluşturacak içerik ve görseller bulunmaktadır.

Özellikle 1 ile 4 yaş arasındaki çocuklara daha çok dikkat etmekte fayda var. Gönderilen kreşlerde de bakım süreçlerinde zaman geçsin diye çocuklara bolca çizgi film izlettirilmektedir. Arada bir sorgulamakta fayda var.

Önemli bir konuda şudur ki; duygusal durumları kontrol eden merkez beynin ön lobudur. Ön lobun fonsiyonları ve görevi akıl yürütme, motor beceriler, yüksek seviyeli bilişsel yetenekler, yargılama, tepki kontrolü, kendini kontrol edebilme, empati kurma ve konuşma diliyle ilişkilidir. 

Uzun süre bol pikselli bir ekrana yakın mesafeden bakıyor olmak ön lobda yorulmaya ve duygu durum bozukluklarına sebep olabilir. Göz beyin enerjisinin yüzde 80’ini kullandığını da düşünürsek uzun süre çizgi film ve bilgisayar oyununa maruz kalan çocuklar uyku bozukluğu, geceleri anlamsız uyanma, kaçırılma korkusu, stres, kaygı gibi durumları yoğun olarak yaşayabilirler.

Alışveriş merkezlerinde sağa sola tekme savuran, elinden ışın çıkması gibi hareketler yapan, komut aldım diyen çocukları çok fazla görmeye başladık.

Evet çizgi film aileler için belirli bir süreliğine kurtuluş kapısı gibi gözükse de bu süreleri çok uzun tutmamakta fayda var. Özellikle uykuya yakın tv, bilgisayar ve çizgi film izletmemek konusunda duyarlı olmak gerekiyor.

6 yaşından küçük olan çocuklarda geceleri korkuyla uyanma ağlama gibi kabus görme süreçlerinde de artışlar görülmeye başlanmıştır.

NE YAPILMALI?

Bu durumlarda çocuğunuzu rahatlatmaya, onu dinlemeye ve gerekirse masal anlatarak yeniden uyuma sürecine girmesinde yardımcı olun. Bağırmak bu süreçte hiçbir işe yaramayacaktır. Çünkü çocuk o an için olanların farkında olmayabilir. sabah uyandığında da hiç bir şey hatırlamamaktadır. 


Hiç yorum yok: