18 Haziran 2015 Perşembe

HAZIRCILAR HEP BÖYLEDİR...(GUGUK KUŞU)



          Ne zaman gayret sarf etmeden, emek vermeden, başkalarının emeğine saygı duymadan koltuklarda oturtulan yöneticileri görsem veya duysam hayvanlar aleminde de aynı durumun da varlığını sürdüren bir kuş gelir aklıma;


                      Doğum yapan her anne, yavrusu büyüyünceye kadar onu doğal hayatın acımasızlığından korumakla görevlidir.

          Ama bu durum guguk kuşları için geçerli değildir. işte size hazırcıların kralı...
          Guguk kuşu, yumurtasını gözüne kestirdiği başka kuşların yuvalarına bırakır ve yavrularını bu kuş türlerine baktırır.

          Dişi guguk kuşunun inanılmaz bir stratejisi vardır. Yumurtlama döneminde daha önce sürekli takip ettiği kuş türünün yuvasını gözetler. Gözetlediği kuş türü yuvadan ayrılır ayrılmaz guguk kuşu harekete geçer ve hemen yuvaya gidip yumurtasını bırakır. Guguk kuşu yumurtasını bırakırken yuvanın içindeki yumurtalardan birini çıkarır ve yerine kendi yumurtası koyar. Bu sayede yuvasına dönen diğer kuş türü bu farklılığı anlamadan kuluçka yapmaya devam eder.

          Guguk kuşlarının bir başka şaşılacak özelliği ise, yumurtasını daha önce gözetlediği bakıcı kuşun yuvasına bırakacağı zaman, yumurtayı yuvada bulunan diğer yumurtaların renginde bırakır. Bakıcı kuş böylelikle kendi yumurtalarından farklı bir şey görmez.

          Guguk kuşları bir mevsim içinde 20 defa yumurta yapar. Bu dönemde çok sayıda bakıcı kuş gözetlemesi ve zamanını iyi ayarlaması gerekir. Çünkü dişi guguk, iki günde bir yumurtlar ve yumurtalar beş günde oluşmaktadır.

          Yuvaya bırakılan guguk kuşu 12 günlük bir kuluçka süresi yaşadıktan sonra yumurtadan çıkar ve 4-5 gün sonra gözlerini açmaya başlar.
         
          Şaşılacak durum ise yumurtadan çıktıktan sonra yaşanır. Yavru guguk kuşu yumurtadan çıktıktan hemen sonra, bakıcı kuşun olmadığı bir zamanda, diğer yumurtaları yuvadan aşağıya atar.




          Böylece bakıcı kuş, kendisinin zannedip yavruyu dikkatle beslemeye başlar. 6.haftaya doğru guguk kuşu bakıcı kuştan daha büyük olduğu için, ebeveyn yavruyu beslerken enteresan bir görüntü oluşur.