9 Haziran 2014 Pazartesi

SINAV ÖNCESİ UYUYAN BEYNİNİZİ NASIL UYANDIRIR SINIZ ?


Sınavların oldukça yaklaştığı bu dönemde öğrenciler ve ebeveynler farklı bir stres altındayken, işte bütün bunlardan kurtulmanız için sizlere sınav öncesi, sırası ve sonrasına yönelik tavsiyelerde bulunacağım.
Her ne kadar sınavlara kolayca alışıyor olsakta, her sınav bizim için yeni kaygının başlangıcı demektir. Bunun birinci sebebi yüksek not alma isteği ve arzusudur. Bu arzu ve istekle beraber, karın ağrısı, baş ağrısı ve vücudun çeşitli yerlerinde o zamana kadar dikkatinizi hiç çekmemiş ağrılar baş göstermeye başlar. Tabiî ki sadece sınava giren öğrenciler değil, bazen ebeveynlerde aşırı stresli ve kaygılı olabiliyorlar. Hatta bu ebeveynler stres ve kaygılarını, hiç kaygısı ve stresi olmayan çocuklarına yansıtabiliyorlar. Aşağıda sizlere bunlardan kurtulacağınız yöntemlerden bir kaçını söyleyeceğim.
Hemen sınav öncesi beyninizi uyandırmak için neler yapmalısınız?
  1. 1.    Sınavdan 1 hafta kadar öncesine kadar dişlerinizi kesinlikle yabancı bir cisimle karıştırmayın. (kürdan,tahta parçası, naylon kenarı…)bu hafızanızın yorulmasına neden olmaktadır.
  2. 2.    Sınav salonuna gitmeden önce çıplak ayaklarınızı toprak bir zeminle buluşturmanız iyi olur. Bu beyin nöronlarının arasındaki iletimin hızlanmasını sağlayacaktır.
  3. 3.    Sınav haftası kesinlikle çok ekşi şeyler tüketmeyin. (elma, erik, limon gibi)
  4. 4.    Aslında stres iyidir. Yönetilemeyen stres kötüdür. Yani sınav öncesi orta derecede olan stres beyninizi zinde tutmanızda işinize yarayacaktır. Çünkü çok düşük seviyede stres sizin uyku halinde kalmanıza ve isteksizliğe neden olur. 
  5. 5.    Sabah uyandığınızda 1 dk. İçinde 1 den 120 ye kadar sesli ve doğru telaffuzla saymaya başlayın. Sınav yerine kadar bunu iki kere yapın. Bunu yapmış olmanız beyninizin sayısal işlemler bölümünü harekete geçirecektir. Yani koşmaya başlamadan önceki hazırlık gibi düşünün. (son 1 hafta bunu deneyin, çünkü burada önemli olan 1 dk da saymış olmanızdır)
  6. 6.    Sınav öncesi erken kalkmak iyidir. Ilık bir duş almanız faydalı olacaktır. Üzerinizdeki negatif yükleri atarsınız.
  7. 7.    Dar kıyafetler sizi sıktığından beyninizi de sıkacaktır. O yüzden rahat kıyafetler tercih etmeye çalışın. Bu sizin sadece yapmanız gereken işe odaklanmanızı sağlayacaktır.(sınavda oranızı buranızı kapatmaya veya çekiştirmeye çalışmazsınız)
  8. 8.  “Bu sınava çok iyi hazırlandınız ve bu sınavdan iyi not alacaksınız”. Bu cümleyi sınav kitapçığınızın üstüne yazın. Beyninizi uyandırdığınız için kopya muamelesi görmesin diye  Sonra silmeyi unutmayın. J  
  9. 9.    İşte size en önemli tavsiyem. Son bir hafta akşam KOMPOSTO için. Evet annenize yaptırdığınız. Annenizin kendi elleri ile sizin sevdiğiniz meyvelerden hazırladığı  kompostodan akşam yatmadan 1 bardak için… kompostoda glikoz bulunur ve glikoz beynin benzini gibidir. Yorulmazsınız.
(alıntı ve yazar belirtilmesi hukuken zorunludur)
YAZAN: Yazar/ Hafıza Tek. Uzmanı/ Çetin Deniz