5 Mayıs 2014 Pazartesi

GECE GEÇ YATAN ÇOCUĞA DİKKAT...


İngiltere 'de yapılan araştırmada 3, 5 ve 7 yaşındaki 11 binden fazla çocuğun uyku düzeni ve okuldaki başarısı incelendi. Düzenli yatma saatleri olmayan ya da saat 21.00'den sonra yatağa giren çocukların okuma ve matematik becerilerinin olumsuz etkilendiği görüldü.

Bilim adamları, yeterince uyumamanın vücudun doğal ritmini ve beynin yeni bilgileri öğrenme becerisini bozabileceğini vurguladı.


Araştırmaya imza atanlardan Amanda Sacker, en düzensiz dönemin 3 yaş olduğunu, neredeyse 5 çocuktan birinin farklı saatlerde yatağa girdiğini belirtti.

Londra Üniversitesi'nden Sacker, 7 yaşından itibaren ise çocukların yarısından fazlasının uyku saatlerinin düzene (19.30 ve 20.30) girdiğini ifade etti.

Düzenli uyuma zamanını oturtamamış çocukların okuma, matematik ve uzamsal farkındalık testlerinde daha az başarılı olduğunu vurgulayan Sacker, olumsuz etkiye kız çocuklarında, erkeklerden daha fazla rastlandığını açıkladı.

Sacker, düzenli uyku saati olmayan ve gece geç yatan çocukların eğitim düzeyi düşük ailelerden geldiğine, her gece okuyamadığına ve genellikle daha fazla televizyon izlediğine, hatta televizyonun odalarında bulunduğuna da dikkati çekti.

Yatma saatlerinin erken dönemde düzenli hale getirilmesinin en iyisi olacağını ancak hiçbir zaman geç kalınmadığını ifade eden Sacker, çocukların saat 19.30'dan önce yatırılmasının beyne etkisine ilişkin ise kanıt bulunmadığını vurguladı. Araştırma, "Journal of Epidemiology and Community Health" dergisinde yayımlandı.
KAYNAK: Radikal

Hiç yorum yok: