22 Nisan 2014 Salı

GELİŞİMİNİZİN ÖNÜNDEKİ ENGELLER..



Sabit fikirlilik
Hayat bazen sizi hedefe varabilmeniz adına alternatif yollara çıkartır. Bu yollar belki daha kestirme, belki daha doğru belki de daha karmaşık ve tehlikelidir. Siz her zaman bildiğiniz yoldan gitmeyi tercih edip, yeni seçenekleri elinizin tersiyle ittiğiniz sürece hedefe varacağınız alternatifleri yok etmiş olursunuz. “Ne gerek var yeni yollara” bakış açısı sizi sabit fikirlilikten öteye götürmez. Unutmayın, yaşamadıkça ve tecrübe etmedikçe neyin doğru neyin yanlış olduğunu asla bilemeyiz.
Eğitimsizlik
Gelişimimizi engelleyen diğer bir konuda kendimizi ne kadar eğittiğimiz ya da eğitemediğimizdir. Buradaki vurgu okuldaki eğitime değil, kendimizi geliştirmek adına ailemizden, tecrübelerimizden ve hayattan aldığımız eğitimdir. Ne kadar cahilsek, gelişmişlik düzeyimiz o kadar düşüktür. Eğitime kapalı olmak, dünyaya at gözlüğüyle bakmak demektir. Sadece önünüze bakarak yol alamazsınız. Yeri geldiğinde çevrenizde olup bitenlerin tümünü 360 derecelik açıyla görmeniz gerekebilir. Bu da size geniş bir bakış açısı ve daha derin düşünebilme özelliği katar.
Vizyonsuzluk
Bu hayattaki amacınız ne? Cevabı bulamadınız mı? Eğer bir cevabınız yoksa, bir vizyonunuz da yok demektir. Vizyon sizin hayat boyu gelişiminize katkı sağlayacak, sizi diri tutacak bir motivasyon kaynağıdır. Amaçlarınız ve hedefleriniz olduğu sürece gelişip, geliştirmeye devam edersiniz. Ben sadece günümü yaşayayım derseniz bir adım öteye gidemezsiniz.
Ego
Size fikir veren insanlar vardır. Size tavsiyede bulunan insanlar vardır. Hatta size akıl veren insanlar vardır. Eğer siz cahil egosuna sahip biriyseniz, ben kendi bildiğimi okurum deyip, hiçbir söze aldırış etmezsiniz. Fakat siz kontrol edilebilir bir egoya sahipseniz, bu görüşlerden alacağınız ana fikri alıp, son kararı siz vererek çok farklı noktalara gelebilirsiniz. Ego nasıl kullandığınıza bağlı olarak sizi ya geliştirir, ya da daha da geriye götürür.
İsteksizlik
Bir şeyi başarmanın yarısı, o şeyi gerçekten istemektir, çok istemektir. İstek, arzu, azim ve kararlılık sizin gelişimize daima pozitif katkıda bulurlar. Fakat bir şeyi başarma konusunda bahaneleriniz varsa, demek ki o şeyi yeteri kadar istemiyorsunuzdur. İstekli insan araştırır, istekli insan sorgular, istekli insan peşinden koşar, merak eder. Sonuç olarak “istemek” hayat boyu gelişiminizi canlı tutacak çok önemli bir faktördür.


Hiç yorum yok: